Sajtóközlemény Innovatív módszerek a házinyúl szelekciójában, tartásában, takarmányozásában és termékfejlesztésben, a precíziós nyúltenyésztés alapjainak lerakása

Innovatív módszerek a házinyúl szelekciójában, tartásában, takarmányozásában és termékfejlesztésben, a precíziós nyúltenyésztés alapjainak lerakása

A projekt keretében több tízezer fialás adatainak felhasználásával fejlesztettük a Pannon Fehér és PannonKa állományok termelő képességét, kialakítottuk a kifejezetten az 5-11 hetes kor közötti tömeggyarapodásra szelektált Olivia XXL nagytestű állományt, mely kiváló apai tulajdonságai révén alkalmas végtermék vágóállatok előállítására. Az állattenyésztésben is figyelemmel kell lennünk a fenntarthatóságra, így mindenképpen szükséges olyan alternatív fehérjeforrások bevezetése, melyek emberi fogyasztásra termelő üzemek melléktermékei. Elvégeztük a DDGS és Szeparált napraforgódara préselvény, mint alternatív fehérjeforrás a nyúltenyésztésben etetési kísérleteket több bekeverési arány mellett és azt kaptuk, hogy nyulak takarmányozásában gazdasági-termelési szempontból a DDGS esetén 6-9 % körül javasolható a bekeverési arányt maximalizálni, míg a szeparált extrahált napraforgódara esetén 10-12 %-os bekeverési arány mellet kaptuk a legkedvezőbb termelési eredményeket. Kialakítottuk azt a belga és német előírásoknak megfelelő magasan strukturált tartástechnológiát, mely lehetővé teszi a hízó állatok nagy csoportban való tartását állatbarát körülmények között. A kialakított tartó box olyan új technológiai elemek összességét tartalmazza, mint a megemelt műanyaggal borított rácspadozat, búvócsövek, rágófák és préselt rostos hasábok. Mindezen technológiai elemek a tartó box térbeli tagoltságával együttesen alakítják ki a megfelelő állatbarát tartási rendszert.

A tartástechnológia kialakítását követően megalkottuk azt az energiában csökkentett takarmánykeveréket, mely az eltérő tartási körülményekből fakadó módosult táplálóanyagigény kielégítése révén teszi lehetővé a gazdaságos nyúl termék előállítást.

Végső termékfejlesztésként egyrészről egy olyan védőgázas terméket alakítottunk ki, melyet a wellfare körülmények között nevelt állatokból készítünk el, és mely termék védőgázas csomagolási technológiája miatt alkalmas a húsok hosszú eltarthatóságára azok minőségi romlása nélkül. Kifejlesztésre került egy olyan magas feldolgozottsági szinttel rendelkező egész csontozott, töltött nyúl rolád húskészítmény, mely elkészíthetőségével megfelel a mai „rohanó kor” támasztotta követelményeknek.

A projekt összege nettó 717.905.020 Ft forint volt, melyből vissza nem térítendő támogatás, amelyet a Magyar Állam nyújtott a„Kis-, közép-, és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása c. pályázati felhívás keretében nettó 293.834.580 Ft forint volt.

További információ:

Atkári Tamás projektvezető

+36209376905

tamas.atkari@olivia.hu

2023.11.24|Egyéb|