Innovatív módszerek a házinyúl szelekciójában, tartásában, takarmányozásában és termékfejlesztésben, a precíziós nyúltenyésztés alapjainak lerakása
A projekt célja a precíziós nyúltenyésztés alapjainak lerakásával, a nyúlfajták genetikai képességének új módszerekkel történő javítása, technológiai és takarmányozási módszerek, valamint új nyúlhúsból készült termékek fejlesztése, különös figyelemmel az állatok jóllétére, a fenntarthatóságra és az élelmiszerbiztonságra. A szelekciós célkitűzések között szerepel a gazdaságosabb termelés és a fenntarthatóság növelése érdekében az egyes fajtákban a szaporaság javítása, a gyorsabb növekedés (extra nagytestű befejező apai állomány létrehozása), a hústermelés, és az életképesség javítása érdekében a kondíció javítása és az alomkiegyenlítettség növelése, valamint az agresszív viselkedés elleni szelekció lehetőségének vizsgálata. Több esetben a legkorszerűbb, az állatokat kímélő módszereket használunk, mint a hústermelés és a kondíció megállapítása élő nyúlon CT felvételek értékelése alapján. Különlegességnek számít, hogy az Olivia Kft. és a Kaposvári Egyetem tenyésztelepe és szelekciós programja szoros együttműködésben, az adott helyek speciális lehetőségeinek kihasználásával, egymásra épülve valósul meg. A szelekciós munka eredményességét a keresztezési kombinációk vizsgálatával, üzemi körülmények között mérjük fel. Az anyanyulak egészségének hosszútávú megőrzése érdekében az egyes anyagcsere (energia, fehérje, zsír, stb.) folyamatokban az egyensúlyi állapot esetlegesen bekövetkező megváltozását számos élettani paraméter segítségével követjük nyomon, annak érdekében, hogy a szükséges beavatkozást azonnal meg lehessen tenni. Kifejlesztünk egy csoportos nyúlhizlalási technológiát. A nagyobb termelőképességgel rendelkező és a csoportosan nevelt nyulaknak nagyobb a táplálóanyag szükséglete, amit új, házinyulaknál még nem, vagy alig vizsgált takarmányforrások kipróbálásával, a takarmány összetételének változtatásával és receptúrába építésével kívánunk megvalósítani. A csoportosan nevelt nyulak húsa iránt piaci kereslet van. A projekt végső terméke a nyúlhús. A jelenlegi technológiából és a csoportos elhelyezésből származó nyulak húsából új, a piaci elvárásnak megfelelő termékfejlesztést végzünk..
A projekt tervezett összege nettó 717.905.020 Ft forint, melyből vissza nem térítendő támogatás nettó 293.834.580 Ft forint. A „Kis-, közép-, és nagyvállalatok KFI tevékenységének támogatása c. pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta ki, a vissza nem térítendő támogatást a Magyar Állam nyújtja. Ez a pénzügyi keret jelentősen hozzájárulhat, hogy a jelen kutatási eredmények alapján létrejövő technológia innovációs értékének kialakításhoz.
Atkári Tamás projektvezető
+36209376905
tamas.atkari@olivia.hu